Pandeminin yasaklarının gevşemesi ve havaların ısınmasıyla birlikte aileler özel araçlarıyla yaz tatiline çıkmaya başladı. Milyonlarca vatandaş memleketlerine ve tatil yapacakları yerlere gitmek için yola çıkarken, Atiser Otomotiv İşletme Müdürü Atilla Serbest’ten yaz lastiği uyarısı geldi. Kış lastiklerinin yaz aylarında ısınan zemin için uygun olmadığını dile getiren Serbest, sürücülerin yaz lastiği kullanmalarını istedi.
Kış lastiklerinin fren mesafesini uzattıkları için yaz aylarında güvenlik riski oluşturduğunu dile getiren Serbest, araç yoğunluğunun arttığı haziran-eylül döneminde dikkatli olunması uyarısında bulundu. Kara yollarında özel araçlarla yapılan yolculukların kendimiz, sevdiklerimiz ve yoldaki diğer kişiler için güvenli olması gerektiğinin altını çizen Serbest, yol güvenliğinin ise araçların yere temas noktası olan lastiklerden başladığını anlattı.
Yaz döneminde yol ve yolcu güvenliği için yaz koşullarına uygun lastik kullanmak gerektiğini dile getiren Atilla Serbest, "Yazın nasıl ki kışlık palto giymiyorsak araçlarımızda da kış lastiği ile trafiğe çıkmamamız gerekir. Çünkü yazın ısınan zemine uygun olmayan kış lastikleri, fren mesafesini uzatır ve araçlarda güvenlik riskine neden olur. Sevdiklerimiz ve insanlarımız için güvenli bir seyahat istiyorsak yolculuk öncesi araçların lastiği mutlaka control edilmelidir.” dedi.
Lastiklerin aşınma derecesinin lastik dişlerinde kendini gösterdiğini söyleyen Serbest, “Araçlarınızdaki lastiklerin diş kalınlığı 3 milimetrenin altındaysa yola çıkmayın. Araçlarınızdaki lastiklerde hasar olup olmadığını kontrol ettirin. Atiser Otomotiv olarak Adana’da kış lastiklerinin yaz lastikleriyle değiştirilmesi ve lastik kontrolü hizmetini de veriyoruz. Sürücülerimiz uygun fiyatlardan lastik değişimlerini yaptırabilirler.” ifadelerini kullandı.
Tatile giderken hem yolda kalmamak hem de güvenli yolculuk için yedek lastik de dahil olmak üzere lastiklerin hava basıncı ve lastiklerin hasarlı olup olmadığının control edilmesi gerektiğini anlatan Serbest, lastik basıncının düşük olmasının hem yol güvenliğini tehdit ettiğini hem de yakıt tüketimini artırdığını vurguladı.
Yolculuğa çıkmadan önce aracın periyodik bakımının yapılması gerektiğini de ifade eden Serbest, fren hidroliği, fren balataları ve motor yağı seviyesi kontrolünün önemli olduğunu kaydetti. Akü kontrolünün de yapılmasında fayda olduğunu dile getiren Serbest, “Kripto, stepne, çekme halatı, reflektör, farlar, silecek suyu ve stop lambaları da kontrol edilmeli. Bütün bunların yanında araç muayenesiyle zorunlu trafik sigortası tarihlerini de kontrol etmeyi ihmal etmeyin." diye konuştu.
Atilla Serbest ayrıca, güvenli sürüş ve sorunsuz bir yolculuk için emniyet kemeri takılması ve 2 saatte bir 15 dakikalık mola verilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.